Krombeke is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en het oudste dorp van alle  deelgemeenten van de stad Poperinge.

Het ligt ten noorden van Poperinge centrum en telt 721(1-1-2009) inwoners. De patroonheilige van Krombeke is Sint-Blasius.

Plaatsen in de buurt zijn Proven, Roesbrugge-Haringe (gemeente Poperinge),

Beveren, Stavele (gemeente Alveringem) en Westvleteren (gemeente Vleteren).


Geografie

Provincie West-Vlaanderen

Gemeente Poperinge

 Geografische ligging 50°54′NB 2°41′OL

 Oppervlakte 8,54 km²

Bevolking

 Inwoners–  712 (01/01/2007)

Bevolkingsdichtheid83 inw./km²

Postcode 8972

"Krombeke" werd niet altijd zo geschreven. Een terugblik:

875

Crumbeke

1134 Crumbecca
1183 Crombeka
1218 Crombeca
1266 Crombeke
1268 Crombeka
1304 Crombeike
1401 Crombeke
1525 Crombecque
1711 Crombeque
1836 Crombeke
1903 Krombeke   

Stratenplan van Krombeke

..........  = beken deze  vormen de gemeentegrenzen

 

1. Andreas Verbrigghestraat  :  Andreas Verbrigghe werd geboren in 1905. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgehaald door de Witte Brigade. Hij stierf in het concentratiekamp van Buchenwald op 7 juni 1944, toen hij uit angst uit een wandelcolonne wegliep werd hij gegrepen en verscheurd door Duitse honden.

2. Bankelindeweg : genoemd naar het café 'De Bankelinde'(gelegen voor De Lovie). Vroeger stonden hier nogal wat lindebomen (met een bankje erbij ?) ten tijde van het sanatorium voor TBC-patiënten kwamen velen er wandelen en wat rusten juist buiten het domein.

3. Barlebuizestraat : Bardelen Boshoek. Een bardeel = een stuk plank. In de Barlebuizestraat is er ook veel bos.

4. Blasiusstraat : de H. Blasius is de patroonheilige van Krombeke

5. Bromstraat : waarschijnlijk werd deze straat genoemd naar een persoon die hier bijen kweekte. Het brommend geluid van de bijtjes leidde tot deze straatnaam.

6. Coeyaardstraat :Verwijst wellicht naar de familienaam Van Coullie, die één van de twee heerlijkheden in de straat bewoonde. Lang geleden noemde de straat Coulliarddreef, later Coulliardstraat en nog later Coyaardstraat zoals in Krombeke of zelfs Kooiaardstraat zoals het verlengde gedeelte op grondgebied Westvleteren

7. Doornhoek : genoemd naar een vroegere café 'In den Doorn'. De straat die vertrekt vanuit de Doornhoek heet ook Doornhoek. Dit om niet te verwarren met de Doornstraat in Poperinge.

8. Eikenkappersdreef : 'de Eikenkappers' is de lapnaam voor de Krombekenaren. Zij die veel eiken kapten (= hakten) want vroeger stonden langs de Doornhoek veel bossen.

langs de Barlebuize en in het Bardelenbos stonden enorm veel eiken vroeger, waarvan dus de beste planken ofte Bardelen kon worden gekapt of gezaagd.

9. Graaf van Hoornweg : Graaf van Hoorn was een toenmalige heer in Krombeke (17de eeuw)

10. Handstraat : ???

11. Hapjesstraat : happen = kappen    Vroeger stond hier het café 'Hapjes'

12. Keizelaarstraat :  zo'n echt ouderwetse kasseiweg in de Westhoek. Langs deze weg stonden enkele keizelaarbomen.

is genoemd naar het vroegere café De Keizelaar (hoek met Stavelstraat, en daar stonden inderdaad een paar kerselaarboomgaarden.

13. Krombekeplein : het dorpsplein in Krombeke

14. Legerstraat : deze straat werd door de Fransen aangelegd in de W.O. 

15. Molenstraat : hier stond vroeger de molen van Lucien Descamps.

16. Roggestraat : een straat die zich kronkelt langs velden bezaaid met rogge (=graangewas)

17. Reningestraat : verwijst naar het dorp Reninge.

De voormalige spoorweg vanuit de Waaienburg over Proven door Krombeke richting Reninge en verder Diksmuide, liep langs deze weg. De treinweg werd een gewone straat.   

18. Stavelestraat : verbindt Krombeke met Stavele.

19 Uilegatstraat : deze straat loopt slechts een 50m over Krombeke, er staan geen huizen op grondgebied Krombeke, alleen maar op grondgebied Proven.De naam Uilegat zou effectief verwijzen dat in deze bosrijke omgeving  er veel uilen huisden in de bomen, en dus waren er overal uilegaten.

20. Waaienburgseweg : genoemd naar de hoek 'de Waaienburg'   burg -- brug

verwijst inderdaad naar de Waaienburg, een Stavels gehucht tussen Krombeke en Roesbrugge, dat vroeger de statie herbergde van de tramlijn tussen Adinkerke over de Waaienburg en Proven tot in Poperinge

21. Witsoonestraat : ridder Cornelius Witsoone doolde ooit 72 uren in de bossen . Krombeke is het Witsoonedorp.

 

                                                                                 

De  reliëfkaart van Krombeke

De hoogtelijnen  schommelen van  ongeveer 5 m tot 30 m. Krombeke ligt dus in een vlakke streek.  Hier is er een zwak reliëf : de kimlijn is horizontaal, kleine hoogteverschillen en de beken liggen op eenzelfde hoogte als de omgeving errond.

Het laagste punt ligt in de Roggestraat (onder de 5 m) terwijl het hoogste punt aan café 't Jagershof ligt (30 m). Fietsers die naar Poperinge rijden, ondervinden dit wel.